torsdag 8 december 2011

Helhetsterapi

Jag älskar ordet helhetsterapi. Vi består av en helhet. Kroppen, själen, hjärtat och tanken hör ihop. Vårt medvetande formar tankar, som sedan via nervsystemet bildar känslor, som sedan sätter sig i fysiska organ, med hjälp av olika hormoner och substanser. Glädje och stresshormon går via nervbanor, och bildar ceretonin eller adrealin som får oss att känna olika saker inom oss.

I västvärlden tappade vi tron på helhetsterapi. Behandlingsformer som använts världen över i 5000 år har västvärlden tappat längs vägen. Nu idag har man rätt att köpa upp vissa örter som ska klassas som läkemedel för att sedan använda dem i medinska behandlingar. Man tar alltså patent på moder jords tillgångar lite som man själv tycker.

Energiterapi (healing) Används inom läkarvården världen över men har inte varit tillåtet i Sverige. Alternativmedicin är trots allt ändå något folk börjar intresserar sig för mer och mer. Man upptäcker man vill finna skonsammare lösningar att hela sin kropp. Många människor bevarar det holistiska synsättet på sig själva, och vet innerst inne att det finns en orsak och en lösning på andra sätt än att endast använda sig av den västerländska kulturens behandlingar.

Mer och mer börjar det komma smygande att man ska kunna behandla människor med komplementär medicin, alltså att kombinera kost och hälsa med naturmedicin, samtidigt som man kan söka sig till vanlig läkarvård. Naturmedicin har heller inte de biverkningar som framställda kemiska preparat. Faktum är att naturmedicin inte har några biverkningar över huvut taget.
Häxor (medicinkvinnor) som använde sig av alternativ medicin för att hela och bota människor på sitt sätt, blev förkastade sin kunskap. En rädsla för det oförståeliga på den tiden ser ut att ha satt sina spår i vår kultur. Att det är tabu och inte tillåtet med medicin som viss forskning inte kan evidensbasera.

Inom missbruksvården använder man sig ofta av öronakupunktur, bland annat för att lindra ångest och sömnproblem på avgiftningskliniker. Trots att majoriteten av patienterna upplever en känsla av välbehag efter dessa behandlingar, så kan det ändå inte räknas till evidensbaserad metod..(?). Lyckligtvis så används akupunkturen flitigt trots detta.

Under min utbildning till skötare var jag på en föreläsning som hölls av en medicinsjuksköterska. Hon förklarade noggrannt att medicin för ångest på sikt skapar ångest. Att värkmedicin på sikt skapar värk. Att man till slut inte kan leva utan medicinen och heller inte med den på lång sikt. Det blir ett ekorrhjul.
När man använder sig av helhetsterpi är man däremot snäll mot kroppen, och ser till att vårda hela människa. I användandet av akupressur använder man sig av meridianlinjerna i kroppen, alltså de energifält där energin strömmar. Blockeringar i dessa meridianer kan skapa spänningar och därav stress eller värk.
 Akupressur är akupunktur utan nålar. Shiatsu innebär att man sträcker kroppen och kroppsdelar på olika sätt för att komma åt dessa meridianer. Shiatsu och akupressur tillhör den österländska medicinen som är mycket äldre än vår.

Det bästa av allt det här att meditationen har blivit erkänd i Sverige. Det finns även forskning som styrker att meditation hjälper vid stresshantering i kropp och sinne. Meditation främjar kroppens självläkande förmåga. Man har via kameror i hjärnan registrerat skillnader i aktivitet mellan människor som mediterar och människor som inte gör det.
Även kost och matvanor främjar holistiskt läkande hos människan. Många har fått insikt i att man "blir vad man äter".

Kroppshållning, och ansiktsuttryck samt håranalys kan berätta mycket om en människas hälsa och mående. Även detta hör till den komplimentära medicinen.
Mindfullness är också något som fler och fler börjar känna till. Att undanröja hinder i sitt liv, och att lära sig varandet i nuet. Inom DBT (dermatoligisk beteende terapi) som används i psykoterapin, härstammar från taoismen.

Skrocktänket måste försvinna ur våra sinnen för att vi ska kunna bli helare människor. Ingenting i vård ska utesluta det andra. Och varför inte använda lösningar istället för att endast gå till apoteket och köpa mediciner som bryter ned vår kropp? Utan att heller fått ett alternativ till sin främjande hälsa. Köp inte vad media säger utan att reflektera över vad som händer och sker. Vi vet ju till exempel vad resultatet blev av influensavaccinet hela Sverige blev manipulerade att ta. Jag tror att människan kommer söka sig till helhetsterapi i kommande generationer. Vi är trötta på att må dåligt. Och det finns andra sätt att hitta sin hälsa på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar